„Když osel padne…“

Dr. Michael LaitmanOtázka: Co bychom měli udělat, pokud člověk opustí skupinu? Měli bychom se ho snažit přivést zpět?

Odpověď: Pokud se člověk rozhodl, že už nechce chodit do skupiny, musíme respektovat jeho rozhodnutí, neboť neexistuje nátlak ve spiritualitě. To za prvé.

Za druhé, i když člověk říká, že nechce pokračovat ve studiu, může se zítra vše změnit. Takže bychom k tomuto měli mít flexibilní přístup. Pokud se skupina snažila přivést ho zpět několikrát (obvykle dvakrát), ale on se stále nevrátil, měl by být ponechán o samotě. Nesmíme se k němu více přibližovat.

V Gemara, existuje zákon: Jestliže člověk kráčí v poli a vidí, že osel jiného člověka upadl pod tíhou nákladu, měl by pomoci dostat osla zpět a naložit ho. Pokud se to stane podruhé, měl by udělat to samé: Zvednout osla a dát na něj zavazadla. Pokud po prvních dvou pokusech osel opět klesl, již nemůže být pomoc znovu nabízena, protože zvíře není schopno náklad nést.

Osel („Hamor“ v hebrejštině) symbolizuje hmotu („Homer“), z které se skládáme. A jeho zavazadlo je zátěž, kterou je tato hmota schopna nést. A pokud váš přítel „spadl“, poté, co jste se ho snažili dvakrát přivést zpět, nechte ho na pokoji. Je to jeho volba!
[32870]
Z úvodní přednášky v severním Tel Avivu 19.12.2010

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: