Když práce je radost

Dr. Michael LaitmanOtázka: Kdy si člověk konečně uvědomí, že mu může pomoci jen Stvořitel, a že tato pomoc je jen v přimknutí ke skupině?

Odpověď: Dochází k tomu v posledním kroku před opuštěním exilu. Teprve tehdy se utvoří skutečná prosba, skutečná potřeba. Nicméně, tento krok přichází také po etapách: útěk, překročení Rudého moře, hora nenávisti (Sinaj), žádost a konečně zoufalství. Toto mluví o mnoha věcech.

Ptáme se: „Kdy bude práce konečně hotova a Stvořitel se odhalí?“ To je správné. Odhalí se, ale pak bude následovat další práce. Navíc to člověk uvidí jako dobrodružství, jako radost, protože když někoho milujete, úsilí v zájmu milovaných je potěšením. Užíváte si fakt, že pro ně něco děláte.

Když pracujete pro sebenaplnění, vykonáváte práci, abyste si její plody užili později. Pokud byste mohli ochutnat, aniž byste museli pracovat, to by bylo nejlepší. Ale to není stejné, jako když děláte věci z lásky k druhému. V takovém případě úsilí samotné přináší potěšení. Zatímco pracujete, shromažďujete také odměnu.

Zkuste udělat něco pro někoho, koho milujete, jako svého syna například. Bez ohledu na to, jaké úsilí je třeba, cítíte se ještě lépe, když ho vynakládáte. Pokud pouze přinesete dárek pro Vaše dítě a uvidíte, jak šťastným jste ho nebo ji udělali, neužijete si to. Když milujete, je to úsilí, které za to stojí.
[32266]
Z 1. části denní lekce kabaly 9.1.2011: „Jaké jsou síly, které jsou potřebné pro práci“

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: