Světlo vzdáleného domova

Dr. Michael Laitman

Otázka: Co to znamená pocítit světlo?

Odpověď: Pocítit Světlo znamená cítit potěšení. V tomto světě si můžu užívat různé věci, které mě těší, nebo ne, záleží na mém rozpoložení. Jednou si užívám to, že zůstanu v posteli a nechci vstát na lekci, jindy umírám, abych z ní vyskočil, ale oni mě nenechají vstát a říkají mi, abych zůstal v posteli po další týden, dokud mi nebude dobře.

Jinými slovy, toto není absolutní radost, stejně jako sladké, měkké, nebo teplé, všechno má omezené, podmíněné významy. Někdy, mi dávají potěšení, a jindy zcela opačný pocit.

Společná radost, kterou zažíváme v naší kolektivní touze cítit potěšení (vůli přijímat), se nazývá „Světlo.“ Je to proto, že světlo, které existovalo na počátku, vytvořilo naši touhu, nádobu, a nyní touha dostává potěšení, když ji světlo naplňuje nebo se v ní nachází. Takto jsme navrženi! Proto, když světlo opustí touhu, ona křičí a chce ho přivést zpět. Takto je uděláno celé stvoření.

Ale Stvořitel chtěl, abyste si přáli světlo o své vlastní vůli a ne jen ho přijímat a užívat si. Vedle potěšení cítíte, že On si přeje, abyste získali porozumění a povědomí o Světle: Odkud pochází? Kde je jeho zdroj? Proč vás vytvořilo a co od vás chce? Jakoby vám světlo chtělo ukázat: „Podívej, z jaké vzdálené hvězdy sem přicházím, tam je všechno tak nádherné a dobré, a chci tě vzít s sebou!“

Proto se před vámi schová a začne se snažit upoutat vaši pozornost různými nepřímými akcemi, z každé strany. Hraje si s vámi, dokud si konečně nezačnete přát znát zdroj, z kterého pochází, spíše než se honit za potěšením, které může přinést, a to i naproti tomu jaké potěšení přináší.

Po pravdě řečeno, pokud toužíte k němu přijít, do jeho „domova“, znamená to, že ho milujete a ne jen potěšení které posílá, aby vás naplnil. Musíte ho milovat natolik, abyste byli připraveni „odletět pryč“ na to místo, tu „hvězdu“, odkud přišel On, jen abyste se s ním už nikdy znovu nerozdělili. A vy to uděláte navzdory tomu, že se úplně vzdáte potěšení, čímž Mu ukazujete, jak moc ho milujete.
[31306]
Ze 4. části denní lekce kabaly 30.12.2010, „moudrost kabaly a filozofie“

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: