Vyhnanství od záměru

Dr. Michael Laitman

Otázka: Pokud jednoduše pomáhám lidem na tomto světě, mohu z těchto činů získat Světlo, které napravuje duši?

Odpověď: To záleží na vašem záměru. Pokud opravdu máte v úmyslu odevzdání, pak budete jistě přitahovat světlo. Pokud ale převedete starou paní přes ulici a budete si o sobě myslet, jak jste spravedlivý, jen si tím ublížíte.

Existují miliony lidí na celém světě, kteří jsou ochotni pomoci ostatním, a zdá se, že dělají dobré věci na materiální úrovni, ale z nějakého důvodu jejich činy nedělají svět o nic lepší. Veškeré skutky dobročinnosti nepřinášejí žádné pozitivní výsledky, protože záměr je to, co mění svět, nikoli činy.

Stvořitel nepotřebuje vaše činy, pokud je děláte z vašeho ega. Především si musíte položit otázku, zda tyto činy napravují srdce? Před provedením přikázání nebo jakékoliv jiného dobrého skutku se musíte nejprve vyzbrojit správným záměrem. A pokud nemáte záměr, zeptejte se sami sebe, zda ten čin ještě stojí za to dělat.

Pokud je činnost nezbytná pro vaše živobytí, musíte ji provést i bez záměru, neboť se týká toho nejnutnějšího a tudíž není „ani zatracena, ani odměněna.“ Avšak pokud čin přesahuje to, co potřebuje tělo, nemůžete to dělat s egoistickým úmyslem. Konáním egoistických činů poškozujete svět, neboť se sami vzdalujete od spirituality a přinášíte utrpení do tohoto světa.

Kolektivní stav, kdy jsou činy vykonávány bez záměru, se nazývá „vyhnanství.“ A návrat k činům s altruistickými úmysly se nazývá „vykoupení“, s každým takovým činem odhalíte Stvořitele.
[30741]
Z 4. části denní lekce kabaly 24.12.2010, „svoboda“

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: