Pravda může být poznána pouze zevnitř

Dvě otázky, které jsem dostal o tom, jak si být jist, že člověk následuje správnou cestu :

Otázka: Chci najít Pravdu s velkým P, ale vše vypadá jako lži. Jak mohu dokázat sobě a ostatním, že Kabala je pravdivá? Nestačí říct, že všechno je zlé, a pouze “naše Tóra” je pravdou.

Moje odpověď: Vývoj a růst vždy přicházejí s pocitem chyby a její nápravy, stejně jako ve vyhledávacím systému, namířeném na určitý cíl. Pocity nejistoty, pocity že všechno je falešné a lživé, jsou všechny nezbytné a měl byste být vděčný, že je cítíte.

Pouze zvířata nedělají chyby, protože jsou ovládána přírodou, zatímco člověk se musí vyvíjet vlastními rozhodnutími. Navíc nesmíme potlačovat tyto vlastnosti v ostatních:  naopak bychom měli je povzbuzovat, I kdyby nás tito lidé měli nakonec opustit. Nechte je najít si a ověřit si vlastní cestu. Jinak se nestanou lidmi, ale zůstanou “zvířaty,” jelikož je psáno: “Všichni jsou jako zvířata” – všichni, kromě těch, kdo přitahují Světlo růstu a nápravy.

Otázka: Je mnoho skupin a škol, které studují kabalu. Podle vašeho názoru je každá skupina, která studuje autentické zdroje vhodná ke společnému studiu kabaly?

Moje odpověď: Jen vy můžete říct, jaká skupina a způsob studia jsou pro vás nejlepší. Někteří lidé si ještě potřebují projít různými druhy mysticismu, náboženství a kabaly jako (teoretických) znalostí ( Baal HaSulam to popisuje, když píše o  “Kabalistech Jeruzaléma”). Poté co toto všechno vyzkouší ( možná v dalším životním cyklu ), dospějí ke studiu autentické kabaly, což je přijímání Světla s cílem napravit vlastní egoismus. Vskutku to je jediný důvod pro existenci kabaly v tomto světě, jediný důvod proč Tóra (Kabala) byla dána. Stvořitel řekl: ”Stvořil jsem egoismus a stvořil jsem Tóru pro jeho nápravu,” nebo jinými slovy: s cílem, aby lidstvo dosáhlo kvality “Lásky ke svým bližním” – základního zákona celé Tóry a celého světa.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Následující příspěvek: