Baal HaSulam popisuje příčinu utrpení a krizí ve světě

baal-hasulam_012 Baal HaSulam, Uvedení do Knihy Zohar,“ článek 19:

Až budou všechna stvoření souhlasit s skoncováním a vyhlazením jejich egoistické touhy přijímat sami pro sebe, a nebudou mít jinou touhu, než dávat ostatním, všechny starosti a zlo světa přestanou existovat. A nám všem bude zaručen šťastný, zdravý a bezpečný život, poněvadž pro každého jednoho z nás tady bude celý svět k upokojení jeho potřeb. Avšak, když má každý z nás vůli ( úmysl ) přijímat pro sebe, odtud pocházejí bolesti, války a zabíjení, kterému nemůžeme uniknout. Oslabují naše těla všemi druhy bolestí a nemocí.

Baal HaSulam, Esence náboženství a její smysl:

Zlo není nic jiného než sebeláska, zvaná egoismus, protože je odlišná od Stvořitele, který nemá žádný úmysl přijímat pro sebe, ale pouze dávat.

Baal HaSulam, Mír ve světě:

Sdílená vlastnost všech lidí je, že každý jeden z nás stojí připraven zneužívat a těžit z ostatních lidí pro svůj osobní požitek jakýmkoli možným způsobem, bez toho aby bral v úvahu, že se pozvedne zkázou svého přítele. A není důležité, jaké omluvy každý z nás nachází, aby tak mohl jednat.

Baal HaSulam, Odhalení Božskosti ( Matan Torah ):

Pro člověka je přírodním zákonem nahlížet na všechno mimo své tělo jako na nereálné a neexistující. A jakýkoliv čin ( movement ), který člověk dělá za účelem, aby miloval svého bližního, nemůže být považován za „lásku k bližnímu,“ protože je souzen pro svůj cíl: mít prospěch z tohoto činu. Není v lidské přirozenosti učinit nějaký čin z lásky ke svému sousedu, bez očekávání odměny a tak je takový čin zcela nemožný. A pouze odhalení Stvořitele ( Vyšší Světlo, Ohr Makif ) nás dokáže změnit.

Nastavení komentářů | Share Feedback | Ask a question




"Kabala, Věda a Smysl Života" Komentáře RSS Feed

Předchozí příspěvek:

Následující příspěvek: